Plzeň za války

Vedle nedostatku potravin trpěli Plzeňané i národnostním a politickým útlakem, např. nesměli posílat zalepené dopisy. Poměrně často se proto lidé bouřili, rabovali obchody a stávkovali. Dne 21. 6. 1918 stříleli vojáci do davu lidí, kteří kvůli hladu zaútočili na auto s chlebem. Při tom zahynulo 6 dětí a mladistvých. Tato událost vyvolala v Plzni velké pobouření.

 

V době války museli lidé často vařit bez základních surovin jako je např. mouka nebo tuk. Maso většinou neměli vůbec. Snažili se proto připravit jídlo, které by bylo výživné, ale zároveň levné. Vyzkoušejte si některé z receptů válečné kuchyně od Marie Součkové, které byly publikovány v knížce nakladatelství Starý most “Jak se nakupovalo, jedlo a vařilo ve staré Plzni”.

 

Polévka syrovátková

Jeden litr syrovátky necháme svařiti s troškou kmínu. Zatím rozetřeme v hrnečku kousek másla s jednou až dvěma lžičkami mouky, třemi žloudky a osmi lžícemi smetany. Směs tuto vlijeme do vroucí syrovátky a necháme za stálého míchání zhoustnouti; dejme však pozor, aby se to již nevařilo. Polévku pak vlijeme do mísy a podáváme k ní na tenké nudličky nakrájený a usušený chléb. Tato polévka se solí teprv na stole.


Husí nebo vepřová krev se žemličkou

Nech na kuthánku trochu sádla a jednu drobně nakrájenou cibulku dusiti; dej pak do toho husí neb kachní krev, kterou jsi s jednou močenou a dobře vymačkanou žemličkou promíchala, osol, přidej trochu kmínu a za stálého míchání nech krev tak dlouho dusiti, až jest hotova.

Omáčka cibulová sladká

Drobně nakrájená cibulka se s kouskem másla do hněda usmaží; pak se nalije na to půl litru vody, přidají se 4 lžíce rakouského bílého vína, trocha octa, 5 zrnek nového koření, kousek cukru, vše se nechá dobře povařit, zapraží hnědou jíškou, nechá opět povařit a dobře rozkloktané procedí do omáčníku. Omáčka musí být nasládlá a pikantní.


Pokud tě zajímá, jak se vařilo pro vojáky na frontě, prozkoumej webové stránky Recepty polní kuchyně.